Inhoud
De omgevingsmanager zal bij dit samenwerken ook creatief moeten zijn. Er zijn geen standaard oplossingen. In het artikel van Anna du Prie 'Omgevingsmanagement verdient meer aandacht' (2013) worden drie soorten omgevingen onderscheiden: : dit betreft alle mensen die bij het project betrokken zijn. Te denken valt aan bewoners, ondernemers en mensen van belangenverenigingen : vergunningen, contracten en bestekken, procedures : de inhoudelijke kant van het project.
De omgevingsmanager moet in alle drie deze omgevingen de weg weten en met vertrouwen in kunnen bewegen. De naam van de functie 'omgevingsmanager' is daarmee dus bijzonder goed gekozen. Hij/zij moet allerlei omgevingen managen. Team Een omgevingsmanager is geen solist. Hij/zij maakt deel uit van een team, een spin in het web.
Dat voorkomt problemen bij de uitvoering van het project. De gemeente Amsterdam onderscheidt in 'Wegwijzer integraal project management' (2013) de volgende rollen met daarbij haakjes de rolspecifieke competentie: Projectmanager is eindverantwoordelijk (aansturen). Manager projectbeheersing is verantwoordelijk voor het sturen op evenwicht tussen scope, planning, budget, kwaliteit, risico’s, informatie, organisatie en de beleidsdoelstellingen van het project (oordeelsvorming) Omgevingsmanager is verantwoordelijk voor de acceptatie van het projectresultaat binnen de gestelde kaders in de projectopdracht (sociabiliteit).
Hij zorgt ervoor dat de werkzaamheden conform dit plan worden uitgevoerd De omgevingsmanager zorgt voor een adequate beantwoording/afhandeling van de publieksinbreng (zoals vragen, klachten, meldingen en ideeën van derden) De omgevingsmanager faciliteert de afhandeling van mediavragen in samenspraak met de communicatieadviseur Werkproces verkeersmanagement De omgevingsmanager zorgt dat het verkeer op het bestaande (vaar)wegennet zo goed mogelijk kan doorstromen De omgevingsmanager bewaakt dat de verkeersveiligheid gewaarborgd is De omgevingsmanager zorgt dat de werkzaamheden worden afgestemd met netwerkbeheerders, infraproviders, de stadsregisseur en verkeersmanager De omgevingsmanager minimaliseert de hinder voor de gebruiker (omgevingsmanagement - Bekijk onze Diensten).
De omgevingsmanager blijft verantwoordelijk Werkproces vergunningen Zorgt voor een goede hantering van de wettelijke kaders en de daaruit voortvloeiende procedures Managet de communicatie over en weer met het bevoegd gezag en de onderhandeling met stakeholders om tot sluitende overeenkomsten en afspraken te komen over specificaties, inpassing en realisatie van het project.
Dit is een uitgebreide opsomming van taken. Daarbij is de verdeling en afbakening van taken niet scherp te knippen. Dit vraagt om spelregels ten aanzien van de omgang met elkaar - omgevingsmanager inschakelen - actief voor gemeenten. In de 'Wegwijzer integraal project management' (2013) worden de volgende spelregels aangehouden: Alle IPM-rollen (IPM = integraal project management) zijn expliciet toegewezen aan personen.
We groeien toe naar een situatie waarin we projecten veel meer gaan clusteren. Om de tegenspraak binnen de projectteams goed te organiseren worden dan alle IPM-rollen in principe door verschillende personen ingevuld In de eerste fase van de implementatie organiseren we tegenspraak door in ieder geval de projectbeheersing altijd in een aparte rol te beleggen (PM ≠ manager projectbeheersing van het project) De IPM-rollen worden bij voorkeur neergelegd bij verschillende personen, zodat de tegenspraak wordt georganiseerd.
Maar dan kan uiteraard in overleg gemotiveerd van worden afgeweken als de situatie daarom vraagt. De integraal projectmanager blijft altijd eindverantwoordelijk Projectbeheersing wordt uitgevoerd door (A)PM-ers of (senior) adviseurs. De manager projectbeheersing is de gesprekspartner voor de controllers van FCA We houden de projectteams zo klein mogelijk. Bij voorkeur alleen de IPM-rolhouders in het projectteam en het projectsecretariaat aangevuld met - op afroep (!) - de overige projectmedewerkers Het is mogelijk dat een projectmanager in het ene project de IPM-rol (eindverantwoordelijkheid) heeft, maar in een ander project een andere rol heeft, bijvoorbeeld alleen het contractmanagement.
Uiteraard vraagt deze werkwijze iets van de projectmanagers. omgevingscommunicatie toepassen. Ze bekwamen zich in verschillende IPM-rollen, maar nog belangrijker, ze leren (en accepteren) dat ze niet altijd de eerste viool in een project spelen. En dat dit juist goed is De teamsamenstelling verschilt per fase; uitgangspunt is dat de integrale rolverantwoordelijkheden gedurende het project zoveel mogelijk bij dezelfde personen blijven.
Communicatieplan Eén van de taken van de omgevingsmanager is het opstellen van een communicatieplan (omgevingsmanagement diensten). Het communicatieplan bestaat uit de volgende onderdelen: Communicatiedoelstellingen Communicatieboodschap Communicatievorm en -middelen Organisatie van de communicatie Klachtenprocedure - omgevingsmanagement diensten - Specialist in omgevingsmanagement. Enkele voorbeelden van communicatieplannen en daarmee samenhangende documenten zijn hieronder gegeven: Communicatie op een wat andere manier is beschreven in 'Communiceren met uw omgeving' (2011, Wageningen UR).
Met de EMVI-methode (zie ook 'Aanbesteden') kan dit worden ingepast. In 2008 is het document 'De attente aannemer Checklist voor omgevingscommunicatie' opgesteld door Van Hattum en Blankevoort. De titel geeft aan wat het document beoogt. Het document is opgesteld door vier aannemers. Daarmee wordt omgevingsmanagement belicht vanuit de visie van deze vier aannemers.
Copyright: Boom uitgevers Amsterdam BV Op gebruik van deze site zijn onze Algemene voorwaarden Privacy policy en Cookie reglement van toepassing.
Voor mij kwam de beslissing me op dit vakgebied te richten toen ik nog als public affairs adviseur bij Dröge & van Drimmelen werkte. Dit kantoor is vooral gericht op maatschappelijke thema’s als digitalisering en de energietransitie. In ons werk streven we vaak naar ambitieuze beleidsdoelstellingen op deze terreinen. Denk bijvoorbeeld aan het Klimaatakkoord, of de ambitie van Nederland om de digitale koploper van Europa te worden.
Er kwam daarbij veel maatschappelijke woede los, over overheidsbeleid en projecten die daaruit volgden. omgevingsmanager inschakelen. Soms mondde het zelfs uit in gewelddadig protest: we kennen allemaal de beelden van het in brand steken van 5G-masten, of het uitstrooien van asbest bij de locaties van windmolenparken - omgevingsmanager - actief voor bedrijven. Het werd mij duidelijk dat draagvlak essentieel is om maatschappelijke opgaven aan te kunnen.
Meer van Waardepropositie
Inhoud
Nieuwe Artikelen
Cursus De Wet Op De Ondernemingsraden (Wor)
Training Or
Omgevingsmanager Voor Project
Categorieen
Navigation
Latest Posts
Cursus De Wet Op De Ondernemingsraden (Wor)
Training Or
Omgevingsmanager Voor Project